Bardzo wielu ludzi lubi zbierać grzyby, a w szczególności rydze, a jeszcze więcej lubi je jeść. Przed wybraniem się do lasu na grzybobranie czy na też na targ na zakupy, warto poznać te popularne grzyby trochę bliżej.
Podstawowe informacje
Rydze najczęściej występują w lasach iglastych, szczególnie świerkowych, oraz lasach mieszanych. Można je znaleźć od początku lipca do końca października w zależności od warunków pogodowych. Ich kapelusze najczęściej posiadają barwę rudo-pomarańczową. Podczas zbierania rydzów należy zachować daleko idącą ostrożność, ponieważ rydz jest łudząco podobny do trującego grzyba – wełnianki. Jego spożycie w stanie surowym może powodować rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak nudności, wymioty lub biegunkę. Podstawową cechą pozwalającą odróżnić obie odmiany od siebie, jest kolor mleczka, które wypływa po przecięciu grzyba. Rydz ma mleczko o pomarańczowej barwie, podczas gdy wełnianka – białej.
Przyrządzanie rydzów
Jest kilka metod na przyrządzenie rydzów w taki sposób, aby dodatkowo wydobyć ich smak. Popularną metodą przyrządzania grzybów ogółem jest ich suszenie. Rydze jednak nie nadają się do tego. Ususzone mogą stracić swój smak, a nawet zmienić go tak, że staną się niesmaczne. Rydze można jednak z powodzeniem marynować. Tak w occie, jak i w miodzie, będą stanowić doskonałą przekąskę, zakąskę oraz dodatek do dań mięsnych. Rydze marynowane nie nadają się jednak dla każdego. Ponieważ są ciężkostrawne mogą obciążać układ pokarmowy, co może stanowić problem dla osób z wrzodami czy anemią. Nie powinny ich jeść również dzieci i osoby starsze. Ponadto, popularne połączenie alkoholu z grzybami, może zakończyć się silnymi bólami brzucha, ponieważ alkohol ścina białko zawarte w grzybach.
Właściwości odżywcze
Każdy gatunek grzybów różni się od siebie pod względem zawartości poszczególnych witamin i minerałów. Wszystkie jednak zawierają duże ilości białka i błonnika. Składają się również w dziewięćdziesięciu procent z wody, są więc doskonałym produktem dla osób próbujących schudnąć. Rydze marynowane jednak tracą wiele ze swoich korzyści. W procesie marynowania bowiem wszystkie gatunki grzybów wytraca się większość witamin i minerałów.
Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol