Dom i wnetrze

Jak dbać  o noże kuchenne?


Porządny nóż kuchenny to podstawowe narzędzie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Jeśli nie chcesz, aby kolekcja noży szybko stępiła się, uszkodziła lub pokryła rdzą, konieczne jest przestrzeganie kilku prostych zasad. Jak dbać o noże kuchenne, żeby codzienna praca w kuchni była przyjemnością?

Mycie noży

Pierwszą zasadą, której bezwzględnie należy przestrzegać, jest ręczne mycie noży. Nawet najlepszej jakości stal nierdzewna pod wpływem ostrych środków myjących, bardzo wysokich temperatur i ciśnienia może ulec zniszczeniu. Ponadto, warto umyć nóż od razu po użyciu – wilgotny zlew i resztki pokarmu to najlepsze środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii i rdzy. Ostrze i rękojeść myjemy w delikatnym płynie, a potem dokładnie wycieramy do sucha.

Ostrzenie

Staranne ostrzenie jest podstawą odpowiedniej pielęgnacji. Używanie kamiennych osełek może narobić więcej strat, niż pożytku. Ostrzałki do noży dobrej jakości nie tylko utrzymają ostrze w nienagannej kondycji, ale również sprawią, że proces ostrzenia będzie w pełni bezpieczny.

Przechowywanie

Komplet noży nie powinien bezładnie leżeć w kuchennej szufladzie. Aby na skutek kontaktu z innymi przedmiotami na ostrzu nie pojawiały się uszkodzenia, przechowuj noże w specjalnych blokach. Alternatywą dla bloku są specjalne osłonki na ostrza.

Użytkowanie

Chcąc ułatwić sobie pracę w kuchni, nieraz zdarza nam się kroić zmrożone produkty albo fragmenty kości w mięsie. Ponadto,  wiele osób traktuje nóż jako „idealne narzędzie” do otwierania słoików albo butelek. I tutaj właśnie pojawia się problem – nóż użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem będzie nadawał się do wymiany szybciej, niż może się wydawać. Co więcej, plastikowe i szklane deski najlepiej wymienić na modele wykonane z miękkiego drewna, które  nie stępi ostrza. Wysokiej klasy deski, noże i ostrzałki znajdziesz je na stronie gerlach.pl.
 

Previous ArticleNext Article
za.edu.pl apultconsultingsolutions.com am-project.org