Biznes

Kawiarnia w artystycznym stylu może stać się opłacalnym interesem

Planując otwarcie własnej kawiarni, warto pomyśleć o jej unikalnym charakterze, który pozwoli jej wybić się i zabłysnąć na tle konkurencji. Jako że parzenie kawy jest bez wątpienia sztuką, a jej picie dodaje weny i wspomaga twórcze myślenie, możemy nadać kawiarni prawdziwie artystyczny klimat. Jak stworzyć klimatyczne miejsce, do którego chętnie będą zaglądać nie tylko artyści i miłośnicy sztuki, ale także klienci poszukujący po prostu miłej i nietuzinkowej atmosfery?

Handsome young redhair couple having dinner in the restaurant
Handsome young redhair couple having dinner in the restaurant

Sztuka przy kawie

Artystyczny nieład to nie to samo, co chaos – zatem wystrój artystycznej kawiarni nie powinien być chaotyczny. Aby uniknąć takiego efektu, warto określić motyw przewodni: mogą nim być np. książki – zanurzanie się w lekturze z filiżanką kawy czy herbaty to dla wielu osób jeden z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu. Możemy także ozdobić wnętrze obrazami – nie muszą to być od razu arcydzieła wielkich mistrzów, o wiele ciekawsze będą prace młodych, mniej znanych twórców, którzy nie zdążyli jeszcze dotrzeć do malarskiego Panteonu. W artystycznej kawiarni nie może zabraknąć dobrej muzyki – zarówno tej z płyt, sączącej się cicho z głośników, jak i tej na żywo. Oprócz kameralnych koncertów możemy organizować również wystawy, spotkania autorskie czy dyskusyjne kluby książki, dzięki którym szybciej pozyskamy nowych klientów.

Bez formalności się nie obejdzie

Sztuka sztuką, ale porządek w dokumentach musi być. Zanim otworzysz drzwi dla klientów, musisz najpierw otworzyć je dla Sanepidu. Przed wizytą inspektora sanitarnego warto upewnić się, że nasz lokal spełnia wszystkie wymagania dotyczące miejsc, w których przygotowuje się żywność. Już na etapie remontu czy wykańczania wnętrza najlepiej zapoznać się z ustawą z 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zasięgnąć porady u źródeł, czyli w miejscowym oddziale Sanepidu. Do pozostałych ważnych formalności należy m.in. rejestracja w CEIDG, Urzędzie Skarbowym i ZUS. Jeśli w ofercie kawiarni ma się znaleźć również alkohol, musimy pozyskać odpowiednie zezwolenie na jego sprzedaż – jest ono wydawane przez wójta gminy, burmistrza lub prezydenta miasta. Aby uzyskać koncesję, należy przedstawić takie dokumenty, jak decyzja Sanepidu, prawo własności lokalu (lub kopia umowy najmu) oraz potwierdzenie rejestracji działalności gospodarczej. Trzeba również wnieść opłatę, która składa się z 3 części odpowiadających trzem rodzajom napojów i łącznie wynosi ponad 3000 zł.

Nie samą kawą człowiek żyje

Nawet największy smakosz kawy lubi od czasu do czasu wypić coś innego. W kawiarnianym menu powinien znaleźć się zatem duży wybór herbat, możemy również serwować koktajle i soki. Na artystyczne wieczory przy dobrej muzyce lub wernisaże przyda się także lampka wina – w wysokiej jakości alkohole możemy zaopatrzyć się np. na http://alkohole.eurocash.pl/. Oprócz napojów warto zaproponować klientom coś „na ząb”: świeże, smakowite ciasta, muf finki czy inne słodkie przekąski z pewnością będą cieszyć się dużym zainteresowaniem.

Previous ArticleNext Article
https://goldavocado.pl/komfort-i-styl-w-kuchni-wybierz-idealny-hoker/ https://codilab.pl/funkcjonalnosc-spotyka-design-hokery-do-kuchni-i-sekret-idealnego-wnetrza/ https://beesafe.pl/porady/autocasco-na-miesiac/