Ze względu na klimat jaki panuje w Polsce, czasami ciężko jest zdobyć świeże warzywa. Latem problem praktycznie nie występuje, jednak w okresie zimowym jest wyraźnie widoczny. Warzywa są źródłem wielu witamin oraz istotnych wartości odżywczych, dlatego tak ważne jest aby je regularnie spożywać. W przypadku braku świeżych warzyw, z pomocą przychodzą te suszone, które prawie niczym się nie różnią.
Czy suszone warzywa są zdrowe?
Suszone warzywa to nic innego jak świeże warzywa, które pozbawia się wody. Zatem nie różnią się one prawie niczym. Na pewno różnicę można odczuć w smaku, brak wody ma wpływ na odbieranie wielu bodźców. Ponadto susze z warzyw można wykonać samodzielnie w domu, dodatkowo produkując ogrom zdrowych chipsów i przypraw. Wystarczy wybrać odpowiednie świeże warzywa, umyć je oraz pokroić. Gotowe plasterki układa się na blasze, a następnie posypuje ulubionymi przyprawami. Po kilku godzinach spędzonych w piekarniku i wystygnięciu warzywa są gotowe do spożycia. Dla osób, które nie mają czasu ani ochoty na suszenie warzyw samodzielnie w domu, proponuje się ich zakup w sklepach spożywczych.
Bulioteka i chipsy
Suszone warzywa to na pewno bardzo zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek. Susząc marchew lub buraki, można otrzymać bardzo zdrowe i smaczne przekąski. Dodatkowo z suszu marchwi, pietruszki, selera i cebuli można stworzyć własną bulionetkę, która idealnie nadaje się do przyprawiania zup. Aby odpowiednio przygotować przyprawy, należy pamiętać aby wysuszone warzywa drobno zmielić i prawidłowo przechowywać.
Odpowiednie przechowywanie
Bardzo ważne jest aby prawidłowo przechowywać każdą żywość, a w szczególności suszone warzywa, które powinny posłużyć na bardzo długo. Nieprawidłowo przechowywanie suszy powoduje rozwój wilgoci a w następstwie pleśni, która niszczy żywność. Dlatego poleca się, aby te produkty trzymać w szafkach oddalonych od okna promieni słonecznych. Dodatkowo warto zabezpieczyć wszystko szczelnymi pudełkami. Bardzo często opakowania sklepowe posiadają inteligentne zamykanie, na co warto zwracać uwagę przy otwieraniu. Suszone warzywa są gotowe do spożycia przez prawie rok, o ile się je prawidłowo przechowuje. Warto więc o tym pamiętać.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.