Kuchnia urządzona zgodnie z zasadami ergonomii to miejsce wygodne i praktyczne. Na użyteczność kuchni, w największym stopniu wpływa właściwe rozmieszczenie sprzętu, który się w nim znajduje. Planujesz remont kuchni? Zatem koniecznie zapoznaj się z zasadami właściwego rozmieszczenia wszystkich urządzeń.
Odpowiednie rozplanowanie sprzętu kuchennego jest szczególnie istotne, gdy planujemy zakup kuchni na wymiar Warszawa. Nasze wytyczne będą bowiem istotną wskazówką dla wykonawcy, który oprze projekt o nasze indywidualne preferencje. Należy pamiętać, że meble kuchenne to zakup na lata, warto zatem poświęcić odpowiednio dużo uwagi właściwemu rozmieszczeniu sprzętu w kuchni, zwłaszcza jeżeli marzy nam się kuchnia na zamówienie Warszawa, robiona pod zabudowę.
Kolejność rozmieszczenia urządzeń
Najłatwiej jest zaplanować dużą przestrzeń. W kuchni, w której nie brakuje miejsca, można pokusić się o zabudowę w kształcie litery L, U lub C. Takie rozwiązanie jest nie tylko niezwykle praktyczne i funkcjonalne, ale również nadzwyczaj efektowne. W mniejszych pomieszczeniach wszelkie „kombinacje” konfiguracyjne nie mają najmniejszego sensu. Zamiast niepotrzebnie ograniczać i tak niewielką przestrzeń, lepiej jest ustawić urządzenia kuchenne w jednym ciągu. W każdym przypadku niezwykle istotną rolę odgrywa kolejność, w jakiej poszczególne urządzenia zostały ustawione.
Praca w kuchni najczęściej przebiega według określonego schematu: wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy je, kroimy i przystępujemy do przygotowania posiłku. Najkorzystniejsza będzie zatem następująca konfiguracja:
1. lodówka;
2. zlew;
3. kuchenka.
Niezwykle istotne jest właściwe umieszczenie blatu kuchennego. Dla osób praworęcznych, blat powinien być umieszczony z lewej strony ciągu, natomiast osoby leworęczne powinny zdecydować się na umieszczenie blatu po prawej stronie. Kuchnie na zamówienie Warszawa dają możliwość dowolnej konfiguracji, dostosowanej do potrzeb użytkownika.
Odległość pomiędzy
Na komfort pracy w kuchni, w znaczący sposób wpływa odległość, jaka dzieli poszczególne urządzenia. Każda pani domu doskonale zdaje sobie sprawę, że szybkie przygotowanie obiadu dla całej rodziny, wymaga bardzo dobrej organizacji. Biegając po całej kuchni tylko niepotrzebnie tracimy czas i energię. Dlatego właśnie właściwa odległość, dzieląca poszczególne urządzenia, jest tak bardzo istotna. Należy jednak pamiętać, że przestrzeń nie może być zbyt mała, gdyż pogorszy to tylko komfort pracy. Jakie wartości będą zatem optymalne? Odległość pomiędzy lodówką a kuchenką nie powinna być większa, niż 3 metry. Ważna jest też szerokość blatów kuchennych, która nie powinna być dłuższa niż 120 cm i krótsza niż 40 cm. Warto zwrócić na to uwagę, podczas zakupu kuchni na zamówienie Warszawa.
Zadbaj o miejsce na lodówkę
Na pozór może się wydawać, że lodówka jest otwierana stosunkowo rzadko. Tymczasem okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Lodówkę otwieramy częściej, niż jakąkolwiek szafkę kuchenną. Warto zatem zadbać o to, żeby była umieszczona w odpowiednim miejscu, tym bardziej, że jest to urządzenie, które rozpoczyna ciąg roboczy. Lodówka powinna być umieszczona w takim miejscu, w którym jej otwarte drzwi nie utrudnią poruszania się po kuchni, a jednocześnie zostanie zapewniony swobodny dostęp do jej wnętrza. Maksimum funkcjonalności zapewnią kuchnie na zamówienie Warszawa. Indywidualny projekt mebli umożliwi wykonanie aranżacji, która pozostanie w pełnej zgodności z zasadami ergonomii. Dodatkowo otrzymujemy gwarancję najwyższej jakości wykonania, co jest niezwykle istotne w kontekście intensywnej eksploatacji, jakiej poddawane są meble kuchenne.