Blat jest jednym z ważniejszych elementów kuchni – od niego zależy nasza wygoda przygotowywania posiłków i pieczenia ciast. To on będzie służył nam do przechowywania najczęściej używanych przedmiotów i artykułów spożywczych i łączył zlew z kuchenką.
Dopasowanie odpowiedniego miejsca pracy zawsze jest bardzo ważne, bez względu na to czy mówimy o warsztacie, biurze czy kuchni. Tam, gdzie ma miejsce sztuka stwarzania tego, co ląduje na naszych talerzach i żołądkach tym miejscem jest blat. To przy nim będziemy stać godzinami, to na nim będziemy ubijać białka na omlet, kroić warzywa do sałatek i tłuc mięso. Blat musi być wygodny, funkcjonalny, trwały i na tyle duży, żebyśmy zmieścili się z wszystkim, czego akurat potrzebujemy do stworzenia arcydzieła z produktów spożywczych.
Na co trzeba zwracać uwagę?
Jest kilka głównych cech blatu, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w trakcie jego nabywania. Tak naprawdę, powinniśmy przemyśleć to, jaki ma być wcześniej.
Ustalmy jego wysokość – to bardzo ważny zabieg, gdyż nieodpowiednia wysokość blatu, przy którym tak długo będziemy stali i nad którym będziemy się tyle pochylać może zafundować nam bóle pleców, szyi, a nawet rąk. Ustalmy więc optymalny poziom, na jakim powinien się on znajdować zgodnie z naszym wzrostem.
Materiał – od niego zależy trwałość naszego miejsca pracy. Najlepiej sprawdzą się grube, solidne kamienne lub betonowe blaty, na które spokojnie będziemy mogli postawić również rozgrzaną patelnię czy garnek. Taki blat będzie również łatwo zmywalny i odporny na szorowanie, a przy chlapaniu tłuszczem taki materiał to skarb – nic się także nie stopi. Jeśli preferujemy delikatniejsze materiały, a nasza kuchnia jest urządzona bardziej w skandynawskim stylu możemy sięgnąć po drewno. Taki blat będzie wspaniale wyglądał i równie dobrze znosił temperatury i zabrudzenia. Dzięki nowym technologiom są one także odporne na wilgoć. Drewniane blaty zobaczysz na tej stronie: http://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/wyposazenie-kuchenne/blaty/drewniane.html. Laminowane blaty drewnopodobne stopią się pod wpływem styku z wysoką temperaturą ale będą łatwe w pielęgnacji i posiadają multum różnych wzorów i kolorów.
Szerokość i długość – tutaj musimy się nieco zdać na gabaryty naszej kuchni, ale nie oszczędzajmy miejsca na blacie – powinien być on naprawdę spory, żebyśmy wygodnie mogli na nim sporządzać posiłki. Oczywiście dopasujmy jego wielkość do naszych indywidualnych potrzeb.