Ciekawe

Można prościej czyli o półproduktach


Można usłyszeć opinię, że jak się przy czymś nie urobi po łokcie, to będzie to niedobre. Jak ciasto drożdżowe – to tylko wyrabiane ręcznie, makaron – to tylko domowy. Na szczęście nie jest to prawda. Współczesny świat pełen jest różnych udogodnień, bez których nie wyobrażamy sobie życia. I półprodukty spożywcze stanowczo mieszczą się w tej grupie.

Przetwory

Ukiszenie barszczu czerwonego zajmuje około tygodnia. Nie ma przy tym gwarancji, że wyjdzie. Albo że za każdym razem będzie smakował tak samo. Natomiast koncentrat barszczu czerwonego będzie zawsze taki sam. Wystarczy wybrać ulubiony, żeby mieć pewność i smaku i jakości. Podobnie z innymi przetworami – kiszone tarte ogórki, szczaw w słoiku, koncentrat grzybowy – to produkty ułatwiające życie i stanowiące w kuchni prawdziwe oparcie.
Oczywiście dotyczy to także dżemów, powideł i soków. Można zrobić je samemu w domu, ale nakład pracy w to włożonej jest znaczny. Kupno gotowych wyrobów jest prostsze a czasami też i tańsze. Do tego oferta jest przebogata, można znaleźć w sklepach konfitury z róży, dżemy agrestowe czy powidła z czekoladą. Nic, tylko brać i próbować.

Mrożonki

Świetne i godne polecenia. Zarówno jednorodne mrożonki (np. zielony groszek) czy mieszanki (np. warzywa wiosenne) są świetnym rozwiązaniem w każdej kuchni. Z jednej strony – oszczędzają czas. Z drugiej – są zdrowe, bo mrożenie pozwala zachować wartości odżywcze surowca.
Mrożonki mają wiele zalet, ale i wady. Zdarza się, że w smaku mogą wydawać się nieco wodniste a ich konsystencja także pozostawia czasem wiele do życzenia. Jednak to wciąż świetne źródło owoców i warzyw na zimę. Kolorowe mieszanki świetnie wyglądają i przydają posiłkom uroku.

Dania gotowe

Z daniami gotowymi jest pewien problem. Nie są to półprodukty, ale czasami ratują przed głodem czy kuchenną katastrofą. Nie należy opierać na nich całej swojej kuchni, ale częściowo można je adoptować do swoich potrzeb. Na przykład z koncentratem barszczu czerwonego i gotowymi uszkami można mieć niezły obiad. Gotowe ruskie pierogi plus podsmażona cebulka także zapewnią posiłek.
Nie jest łatwo o dobre wyroby garmażeryjne i nie chodzi tu tylko o smak. Kupując dania gotowe warto uważnie przeczytać skład. Nadmiar środków konserwujących i cukru powinien zniechęcić do zakupu. Gotowe dania są ułatwieniem, ale nie powinny stanowić podstawy wyżywienia.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net

Previous ArticleNext Article